Borstreconstructie – Vrije DIEP-lapOntwikkeld door www.behandelingbegrepen.nl in samenwerking met Marc Mureau, Sectorhoofd Oncologisch Reconstructieve Chirurgie van Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis.

Bij een vrije DIEP-lap borstreconstructie wordt het lichaam in een zogenoemde ‘strandstoel-houding’ geplaatst. Hierdoor kan er bij de reconstructie rekening worden gehouden met de natuurlijke vorm en ’naar beneden hangen ’ van de borst.

Met de voorafgaande amputatie zijn de huid en tepel en tepelhof over het algemeen niet gespaard. Deze zijn samen met het borstklierweefsel verwijderd.
De eventueel door bestraling aangetaste huid wordt weg genomen tot aan de onderste borstplooi.

2.
Voor deze reconstructie nemen we een huideiland uit de onderbuik, tussen navel en schaambeen. Daarnaast nemen we ook een aantal vaten uit, om een goede doorbloeding van het huidweefsel te kunnen waarborgen.
Door middel van een preoperatieve CT-scan worden vaten in de onderbuik gelokaliseerd. De locatie van de bloedvaten met de meest geschikte dikte en verloop wordt op de huid gemarkeerd.

3.
De vaten worden zorgvuldig tussen de buikspiervezels weggenomen, samen met een elipsvormig huideiland.
Dit doen we omdat deze vorm een opening in de huid achterlaat die gemakkelijk te sluiten is. Bovendien valt het litteken zo in de natuurlijke plooi van de buik.
Vervolgens wordt er een gat gemaakt in de buikhuid waar de navel in wordt gehecht en worden er twee drains aangebracht.

4.
We plaatsen een gereduceerd deel van het huideiland bij de borst en sluiten de meegenomen vaten aan op bloedvaten die net naast het borstbeen onder de ribben lopen.
Vervolgens plaatsen we het huideiland in de uitsparing en wordt de huid rondom gesloten.

5.
Ten slotte wordt ook hier een wonddrain aangebracht om het herstel van de wond te bevorderen.
Behandeling Begrepen ontwikkelt sámen met artsen (en patiënten indien mogelijk) kwalitatief hoogstaande en duidelijke animatie-video’s om patiënten uitleg te geven over hun aanstaande behandeling (zorgpad) óf informatie om gedrag te veranderen en zo zorg te voorkómen (preventie).
De animaties zijn van veel toegevoegde waarde voor laaggeletterden, allochtonen, kinderen én ouderen, maar eigenlijk voor elke patiënt. Het concept en de films kunnen dan ook op veel enthousiasme rekenen van patiënten en vele professionals uit de zorg.

Je kunt ervoor kiezen om de borst te laten reconstrueren door een plastisch chirurg. Deze reconstructie kan tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie worden gedaan. Het kan ook op een later tijdstip.

Bij borstreconstructie zijn er verschillende technieken mogelijk. Onze animaties behandelen er 3:
1. DIEP lap (buikmethode)
2. LD-lap (Latissimus Dorsi / rugspiermethode)
3. Huidbesparend met Tissue (weefsel) Expander en prothese/implantaat

De animaties zijn mede mogelijk zijn gemaakt door Save the Boobies (savetheboobies.nl)

Meer info:
Olchert Vels – Behandeling Begrepen – Medische animaties
olchert@behandelingbegrepen.nl
behandelingbegrepen.nl
@olchert & @BehandelingBegr

Source

Back To Top